De afgelopen tien jaar heeft de overheid op zichtbare en minder zichtbare manieren de belastingvoordelen rond de eigen woning versoberd. Deze voordelen waren ooit bedoeld om het eigenwoningbezit onder Nederlanders te stimuleren. Dat is gelukt.

Nederland telt 7,7 miljoen woningen, waarvan er 4,3 miljoen (56 procent) als koopwoning in handen van particulieren zijn. Van de koopwoningen zijn er 3,5 miljoen (81 procent) geheel of deels gefinancierd met een hypothecaire lening, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. De overheid kijkt kritisch naar het prijskaartje van het beleid; de hypotheekrenteaftrek kost de schatkist jaarlijks ongeveer 11 miljard euro.

Als u eigenaar bent van een woning belast met een hypothecaire lening, is het belangrijk dat u zich bewust bent van deze ontwikkeling.

lees meer
Patrick Muns
4 Jul 2019

Als het over energie gaat lijkt één ding zeker: de maandelijkse energielasten voor jou als consument zullen stijgen. Wil je om die reden je woning verduurzamen, maar heb je het geld niet vrij beschikbaar, dan is de vraag of lenen verstandig is. Want: lenen kost geld, maar energie ook. Daarom zetten we hieronder uiteen op welke manieren je aan geld kunt komen om de energiebesparende maatregelen aan je woning uit te laten voeren.

lees meer
Patrick Muns
2 May 2019

Als je een hypotheek wilt krijgen, is het verstandig om eerst je financiën op orde te hebben. Momenteel is er in de media veel aandacht voor het feit dat het hebben van een studieschuld vaak een obstakel is om een hypotheek te krijgen. Ook consumptief krediet, een creditcardschuld en andere leningen leiden ertoe dat je minder kunt lenen. Wat veel mensen niet beseffen is dat banken, verzekeraars en andere hypotheekverstrekkers minder uitlenen als er schulden zijn.
Maar hoeveel minder kun je in zo'n geval lenen?

lees meer
Annemieke Westerveld
24 Sep 2018

Iedere particulier kan samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en het huis bouwen dat hij wenst. Bovendien is een huis in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ook nog eens beter betaalbaar dan in de markt aangeboden woningen; dit scheelt vaak flink wat.

lees meer
Annemieke Westerveld
30 Nov 2017

De media bericht veel over de zorgen die De Nederlandsche Bank DNB en de AFM hebben inzake het aantal en de hoogte van aflossingsvrije hypotheken. Deze zorgen zijn in veel gevallen gerechtvaardigd, maar het is nodig deze ook te verduidelijken. Daarom gaan we wat dieper in op de aflosvrije hypotheek.

lees meer
Patrick Muns
29 Jun 2017
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.